Istoric spital

Istoric Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”

 

Cladirea a fost construita intre anii 1921 – 1925 avand destinatie de scoala de ucenici.

Din 1928 functioneaza ca scoala de ucenici ai C.F.R. cu dormitoare la etaul 2, clase de curs la etajul 1 si sala de sport (amfiteatru) la parter.

In 17 februarie 1943 (cu numar de inregistrare 64803)  se intocmeste cartea funciara a cladirii – la acea vreme avea o suprafata de 2787mp.

Din anul 1949 pana in anul 1951 scoala de ucenici si-a schimbat profilul, devenind scoala de moase.

Din ianuarie 1951 acesta devine spital inregistrat la sectia financiara ca “Spitalul de Stat Nr. 15”- maternitate.

Din luna iulie a aceluiasi an a dobandit denumirea de “Spitalul Unificat de Obstetrica-Ginecologie Giulesti. Ulterior, in martie 1955 spitalul capata denumirea de “Spitalul de Femei Giulesti”.

In data de 1 decembrie 1957, pe  linie U.M.F., ajunge in spital ca medic primar obstetrica-ginecologie doctorul Sirbu Panait, care intre anii 1969 si 1983 a fost si directorul spitalului.

In urma decretului din anul 1966 care prevedea interzicerea intreruperilor de sarcina spitalului i s-au repartizat de catre Primaria Sectorului 6 (pe atunci 7) doua blocuri de locuinte, care au fost transformate in saloane de spital.

Primul bloc s-a numit Pavilionul B1 (pavilion septic), cel de-al doilea s-a numit Pavilionul B2 (aseptic), cele doua pavilioane comunicand printr-un tunel de legatura.

Din anul 1983, dupa decesul Prof. Dr. Panait Sirbu a fost numit director Dr. Bogdan Marinescu (actualmente Prof. Dr. Bogdan marinescu), care in anul 1990 schimba denumirea din “Spitalul Clinic de Femei Giulesti” in “Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Prof. Dr. Panait Sirbu”.

Tot in februarie 1990 este infiintat si Centrul de Planificare Familiala si Contraceptie, reprezentand primul cabinet de acest fel din tara. Locatia initiala a fost in cladirea maternitatii, la demisol, intr-un spatiu relativ mic, care ulterior a devenit neincapator si impropriu pentru activitatea desfasurata. Din 1997 activitatea se desfasoara intr-o cladire noua, care a fost construita pe un teren (proprietatea spitalului) situat intre pavilioanele B1 si B2.

De-a lungul timpului, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”  s-a bucurat de o mare adresabilitate, aici desfasurandu-si activitatea personalitati marcante ale vietii medicale precum:

 • Dr. Panait Sirbu
 • vicepresedinte FIGO (Federatia Internationala de Obstetrica si Ginecologie)
 • contributie deosebita in redactarea si promovarea unor tehnici chirurgicale inovatoare in domeniul obstetricii si ginecologiei
 • fondatorul unei scoli cu traditie in obstetrica-ginecologie
 • preocupari si realizari deosebite in diagnosticul si tratarea infertilitatii cuplului

 

 • Dr. Vasile Achim
 • Prof. Dr. Bogdan Marinescu
 • fondatorul Departamentului de Reproducere Umana Asistata (in anul 2006 inregistrandu-se un record in Guiness Book – cea mai varstnica mama din lume – Adriana Iliescu, 66 ani si 320 zile)
 • a pus bazele primului centru de Fertilizare in Vitro din Bucuresti, cu rezultate comparabile cu clinicile din Europa
 • Cringu Mircea – care s-a evidentiat in domenii precum colposcopia si echografia
 • Anca Cioltei – autoarea primului Tratat de Combaterea Sterilitatii – sub redactia Prof. Dr. Panait Sirbu