Histerectomia laparoscopică – alternativă la operația clasică

Histerectomia laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva pentru indepartarea uterului. Initial se face o mica incizie în buric și se introduce un tub optic cu o camera video atasata. Chirurgul priveste imaginea obtinuta  pe un ecran de televizor și efectuează procedura chirurgicala. Alte două sau trei incizii mici sunt efectuate la nivelul abdomenului inferior. Instrumente specializate sunt introduse și utilizate pentru procesul de indepartare a uterului.

Toate procedurile asociate interventiei clasice se pot realiza si pe cale laparoscopica. Se poate astfel indeparta si colul uterin (histerectomie totala) sau acesta poate fi pastrat (histerectomie subtotala). Se pot de asemenea pastra sau indeparta ovarele.

Care sunt avantajele unei interventii chirurgicale pe cale laparoscopica?

O histerectomie laparoscopica necesita doar cateva mici incizii (<1 cm), în comparație cu o histerectomie clasica, care se face printr-o incizie de 6-10 cm. Ca urmare, există o pierdere mai mică de sânge, cicatrici mai estetice si dureri postoperatorii mult mai reduse. O histerectomie laparoscopica necesita doar 1-2 zile de spitalizare, pe cand operatia clasica pe cale abdominala deschisa necesita, de obicei, o spitalizare de 4-6 zile. Perioada de recuperare pentru procedura laparoscopica este de 1-2 saptamani, fata de 4-6 saptamani dupa o laparotomie.

Riscurile hemoragice  și infecțioase sunt mai mici chirurgia laparoscopica decât in chirurgia clasica.

Cine ar trebui să beneficieze de o histerectomie laparoscopica?

Cele mai multe paciente care necesita o histerectomie pentru tratarea metroragiilor sau fibroamelor pot fi candidate pentru chirurgia laparoscopica. Desigur nu toate cazurile se preteaza la acest abord. De exemplu, în cazul în care uterul este mai mare decât o sarcină de patru luni, în cazul în care pacienta a suferit interventii chirurgicale anterioare la nivelul abdomenului inferior. Dar, chiar si cu aceste restrictii, histerectomia laparoscopica poate fi o alternativa la interventia pe cale abdominala deschisa.

 

Articol de Dr. Traian Enache, medic specialist Obstetrica-Ginecologie

 

Contact: Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sarbu (Maternitatea Giulesti)

Adresa: Calea Giulesti, nr. 5, sector 6, Bucuresti.

Tel.: (021)316.12.81, (021)316.12.83, (021)316.12.87, (021)316.12.88

Fax: (021)316.12.80