Alimentatia in sarcina

Alimentatia este cea mai importanta cale pentru promovarea sanatatii, dar si pentru a face profilaxia bolilor de nutritie si metabolism.

Necesitatile nutritive variaza de la o persoana la alta in functie de: varsta, sex, inaltime, felul si intensitatea activitatii fizice si intelectuale, conditii fiziologice (menstruatie, sarcina si alaptare), dar si de conditiile de mediu ambiant (cald, frig, prezenta unor substante toxice etc.).

Alimentatia dezechilibrata din punct de vedere nutritional are efecte negative asupra cresterii si dezvoltarii copiilor, asupra capacitatii de munca, dar si asupra starii de sanatate.

O importanta deosebita are alimentatia femeii insarcinate deoarece influenteaza dezvoltarea intrauterina a fatului, dar si evolutia ulterioara a sanatatii copilului si a viitorului adult. Se spune ca intre om si aliment se stabilesc relatii stranse inca inainte de nastere prin intermediul corpului matern, relatii care se vor perpetua in decursul existentei umane.

Pentru asigurarea unei stari de nutritie normala alimentatia zilnica trebuie sa aduca toate substantele nutritive in cantitati optime: proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale. Fiecare dintre aceste substante indeplineste roluri diferite, dar bine definite in organism astfel incat ele nu se pot substitui unele altora. Unele substante nutritive sunt esentiale deoarece acestea nu se pot sintetiza in organism astfel ca ele trebuie sa fie prezente in alimentatia zilnica. Exemplu de substante nutritive esentiale: aminoacizii esentiali ( izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina), acizii grasi esentiali(acizii grasi polinesaturati), elemente minerale, vitamine.

Obiectivele alimentatiei sanatoase pe timpul sarcinii:

-sa contina toate substantele nutritive in proportii optime

-sa contina toate categoriile de alimente (cereale si derivate din cereale, carne si preparate din carne, lapte si derivate din lapte, legume, fructe, grasimi vegetale)

-sa nu aduca sare in exces pentru a preveni instalarea edemelor, cresterea tensiunii arteriale, complicatii cardiace

-sa nu depaseasca necesarul nutritional pentru a nu predispune la cresterea nejustificata a greutatii si instalarea obezitatii

-sa nu contina alimentele care ar dauna dezvoltarii intrauterine a fatului (E-uri, substante chimice toxice)

-sa influenteze pozitiv evolutia intrauterina a fatului

-sa acopere necesarul energetic din timpul travaliului si recuperarea fizica din perioada de lauzie

-sa influenteze pozitiv instalarea secretiei lactate si calitatea laptelui matern stiut fiind faptul ca laptele matern este cel mai complet aliment pentru noul nascut (contine: proteine, acizi grasi esentiali omega3 si omega 6, glucide, vitamine: A, B, C, K,  saruri minerale: Na, K, Ca, Mg), cel mai usor digerabil, dar si cel mai ieftin lapte.

Articol de:  Nutritionist Maria Spiridon

 

Contact: Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sarbu (Maternitatea Giulesti)

Adresa: Calea Giulesti, nr. 5, sector 6, Bucuresti.
Tel.: (021)316.12.81, (021)316.12.83, (021)316.12.87, (021)316.12.88
Fax: (021)316.12.80