PREMIERA NATIONALA: UroGinecologie

UroGinecologie

Disciplina de Uroginecologie, aflată la graniţa a două specialităţi conexe (din această cauză incomplet tratată de fiecare dintre ele) – Urologie şi Ginecologie – chiar dacă nu este unanim recunoscută, acoperă o patologie extrem de răspândită şi în curs de reevaluare în cadrul actualei societăţi.

Probleme de tipul incontinenţei urinare de efort şi incontinenţei fecale, a nicturiei, a prolapsului organelor pelvine şi dispareuniei alterează grav calitatea vieţii, iar în contextul accesului nelimitat practic la informaţie şi al creşterii statusului economic, populaţia feminină afectată este dornică de acces la cele mai noi metode terapeutice

Raportându-ne la articolele din literatura străină, incidenţa incontinenţei urinare de efort afectează între 9,3 şi 35% din populaţia generală (British Medical Journal, Br Med J 281 : 1243 doi: 10.1136/bmj.281.6250.124), iar prolapsul uterin poate afecta 14-20%, cistocelul 34-38%, rectocelul 14- 18%. În România, apare de asemenea o subevaluare a elitrocelului (responsabil dupa ultimele cercetări de apariţia polakiuriei, imperiozităţii micţionale şi nicturiei).

Raportându-ne la aceste date, putem concluziona că aceasta patologie începe să devină o problemă de sănătate publică.

Spitalul  de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” va deveni în timp, prin infiinţarea acestui Compartiment, un Centru-Pilot pentru tratamentul ultraspecializat al acestor probleme. Activitatea acestuia se desfăşoară pe două direcţii:
1.    diagnostic supraspecializat bazat atât pe elemente clinice cât şi pe mijloace paraclinice: explorări urodinamice, ecografie intravaginală şi transperineală.

2.    tratament chirurgical modern (unele aspecte premieră europeană) ce se bazează pe introducerea de material alloplastic (plasă de polipropilenă) în spaţii anatomice cheie, dificil de abordat prin chirurgia convenţională şi care necesită instrumente speciale. Metoda s-a dovedit a fi mult superioara chirurgiei clasice (recidive de numai 5-10% fata de 50-70% in chirurgia clasica).

Resursele materiale necesare pentru dotarea cu materiale sanitare si aparatura medicala nu au depasit 20.000 EURO.

Întreaga activitate din domeniu se bazează pe experienta practica a 2 medici specialisti ce au participat la stagii de pregătire în Germania si au deja peste 50 de cazuri operate cu rezultate bune. Exista o colaborare stransa ce a debutat de aproximativ 1 an între spitalul nostru şi MZ Kreis Aachen (Spitalul Regional din Aachen), Germania, prin Domnul Dr. Andrei Mueller-Funogea, Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, dumnealui efectuand în câteva rânduri operaţii demonstrative în spitalul nostru alaturi de Prof Dr. Klaus Goeschen – unul din pionierii chirugiei adresate tulburărilor de statică pelvină, inventatorul unui procedeu revoluţionar.

Prin colaborarea cu Spitalul din Germania am infiintat un Centru de Telemedicină ce oferă consultaţii live şi asistenţă video la operaţii.

Abordarea acestei problematici, în cooperare strânsă cu echipa germană, reprezinta o premieră naţională. In prezent, in Europa nu există multe asemenea centre (de ex în Germania există doar trei – la Aachen, la Hanovra şi la Heidelberg).

Infiintarea unui compartiment de Uroginecologie in cadrul spitalului nostru aduce beneficii majore pentru un procent semnificativ din populatia feminina si, nu in ultimul rand, raspandirea metodei prin organizarea unor cursuri de pregatire pentru chirurgi specialisti interesati de aceasta problematica din alte centre!